Skip to content

2 λόγια για το “Τι σημαίνει επιτυχία”

επιτυχία

Χρήμα το απόλυτο κριτήριο επιτυχίας

Στις μέρες μας δεν υπήρχε περίπτωση να μη διαστρεβλωθεί και ο όρος επιτυχία.

Στις μέρες μας που πάνω απ’ όλα μπαίνει προτεραιότητα ο «θεός» του χρήματος, αναμενόμενο είναι επιτυχημένος να θεωρείται ο πιο πλούσιος και όσο περισσότερα υλικά αγαθά έχει, τόσο περισσότερο επιτυχημένος θεωρείται κάποιος από την πλειοψηφία του κόσμου. Επίσης ειδική περίπτωση είναι ο επιτυχημένος που ξεκίνησε από το μηδέν και απέκτησε με το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο» δισεκατομμύρια.

Εκτός από το χρήμα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που τείνουν να καθιερώνονται σήμερα ως ενδεικτικά επιτυχίας π.χ. :

• Εξουσία
• Επιρροή
• Καταγωγή από «τζάκι»
• Επαγγελματικό Πόστο/Καριέρα
• Τίτλοι
• Δημόσιες Σχέσεις
• Δημοσιότητα
• Εμφάνιση

Έτσι λοιπόν η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί επιτυχημένους τους ανθρώπους που κυνηγάνε διακαώς τον πλούτο και την επιρροή, την ανέλιξη στην εταιρεία, την απόκτηση τίτλων. Η θεώρηση αυτή έχει τροφοδοτηθεί και συνεχίζει να τροφοδοτείται τις τελευταίες δεκαετίες ειδικά από την πλειοψηφία των ΜΜΕ και πάντα στο πλαίσιο μιας στυγνής μονολιθικής οικονομικοκεντρικής λογικής.

Προβάλλεται η ασταμάτητη πολύωρη εργασία ως το μέγιστο κλειδί της επιτυχίας, οι δημόσιες σχέσεις ως το απαράμιλλο προσόν του επιτυχημένου μπισνεσμαν, το χτίσιμο περιουσίας ως ο απόλυτος στόχος και τεμενάδες γίνονται σε αυτόν που την έχει ανεξάρτητα από το ποιόν του.

«12 πράγματα που οι επιτυχημένοι κάνουν διαφορετικά», «8 πράγματα που οι επιτυχημένοι κάνουν το Σαββατοκύριακο», «7 τρόποι που οι επιτυχημένοι προσεγγίζουν την εργασία τους» και άλλα τέτοια αποτελούν πηχαίους τίτλους δημοσιευμάτων στην εποχή μας.

επιτυχια

Ασχέτως πόσο πίεση, άγχος και εξουθένωση προκαλεί η στάση αυτή.


Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι αν υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θα μπορούσαν να σημαίνουν επιτυχία.

Παρακάτω αναφέρονται μερικά (και βέβαια είναι μόνο μερικά) και τίθενται στην κρίση του αναγνώστη :

  • Επίτευξη στόχων μικρότερης εμβέλειας/σημαντικότητας
  • Σταδιακό χτίσιμο μιας επιτυχημένης πορείας μέσω αξιοκρατίας
  • Εργασία που να προσδίδει ικανοποίηση και χαρά
  • Εργασία με ομαλές συνθήκες χωρίς «ξεζούμισμα» και υπερβολικές απαιτήσεις
  • Καθημερινότητα με ποικιλία δραστηριοτήτων που να γεμίζουν αρκετές από τις πτυχές της προσωπικότητας κάθε ατόμου και άντληση ευχαρίστησης από «μικροπράγματα»
  • Οικογένεια με αγαστές σχέσεις μεταξύ των μελών της

Κάποια άλλα ερωτήματα είναι : Το κυνήγι της επιτυχίας θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός ή εμμονή ή αποκλειστική προτεραιότητα και άρα αν δεν αποδώσει το κυνήγι αυτό θα πρέπει να γκρεμίζεται ο ψυχικός κόσμος του ατόμου; Γιατί η επιτυχία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένας συμβολικός «παράδεισος» , ενώ η αποτυχία ως η «κόλαση»; Υπάρχει μόνο επιτυχία και αποτυχία με την απόλυτη έννοια των όρων; Μπορεί να υπάρχει επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής; Μπορεί να υπάρχει επιτυχία σε μόνιμη βάση; Κάποιος που δεν είναι επιτυχημένος σημαίνει ότι δεν έχει αξία;

επιτυχια αποτυχια


Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπός του κειμένου δεν είναι να «δαιμονοποιηθεί» η επιτυχία ως πιθανός στόχος του ανθρώπου, αλλά να αναθεωρηθεί ενδεχομένως η σημασία και η ερμηνεία που δίνει η πλειοψηφία του κόσμου σε αυτήν. Φυσικά και είναι ευγενής στόχος να επιθυμεί κάποιος να επιτύχει κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή του. Φυσικά και είναι απολύτως δικαιολογημένη η αναγνώριση κάποιων προσώπων που μέσω της δουλειάς τους ή της επιστήμης τους έχουν προσφέρει στο ανθρώπινο κοινωνικό σύνολο. Φυσικά και δεν είναι μεμπτό να διατηρεί κανείς φιλοδοξίες.


Το ζήτημα είναι ίσως αν τα αντικείμενα της επιτυχίας της σημερινής εποχής αρχίζουν και τελειώνουν σε ένα ενίοτε μη ρεαλιστικό αλλά κυριότερα σε ένα καθαρά υλιστικό-επιφανειακό-αλλοτριωτικό επίπεδο.


Πως έρχεται η επιτυχία

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί και μια παρερμηνεία για το πώς νομίζουν πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ότι έρχεται η επιτυχία, επηρεασμένοι προφανώς από τα διάφορα πρότυπα που προβάλλονται στα ΜΜΕ & Social media. Η επιτυχία δεν είναι κάτι εύκολο και αυτονόητο και προκύπτει μετά από δουλειά και προσπάθεια, ενώ πολλά εμπόδια δύναται να μεσολαβήσουν πριν εμφανιστεί.

2 λόγια για το "Τι σημαίνει επιτυχία"

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Ζητήστε ραντεβού