Skip to content

Βιβλία : 7 λόγοι για να διαβάζετε περισσότερα

βιβλια

Βιβλία μια σταθερή αξία

Τα βιβλία είναι γεμάτα γνώσεις, μας δίνουν μαθήματα ζωής, μας διδάσκουν για τις δυσκολίες, την αγάπη, τον φόβο και κάθε μικρό πράγμα που είναι μέρος της ζωής. Τα βιβλία βρίσκονται εδώ και αιώνες και περιέχουν τη γνώση του παρελθόντος και των πολιτισμών μας.

Τα βιβλια διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στη ζωή τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία, εισάγοντάς τους σε έναν κόσμο φαντασίας, παρέχοντας γνώσεις για τον εξωτερικό κόσμο, βελτιώνοντας τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και ομιλίας τους, καθώς και ενίσχυση της μνήμης και της ευφυΐας. Η σημασία των βιβλίων στη ζωή μας δεν μπορεί να αγνοηθεί γιατί όχι μόνο βοηθούν στη διεύρυνση των οριζόντων μας, αλλά επίσης λειτουργούν ως πόρτες σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας. Λειτουργούν ως κιτ επιβίωσης, μας επηρεάζουν και ενίοτε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχισμό μας.


Τι κερδίζετε από το διάβασμα βιβλίων

  • Κερδίζετε πολύτιμες γνώσεις
  • Εξασκείτε τον εγκέφαλό σας
  • Βελτιώνετε τη μνήμη σας
  • Διασκεδάζετε
  • Βελτιώνετε την ικανότητά σας για ενσυναίσθηση
  • Βελτιώνετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες
  • Βελτιώνετε την ψυχική σας υγεία

Το διάβασμα αναζωογονεί τον εγκέφαλο

Όσοι διαβάζουν κλασικά λογοτεχνικά έργα όπως του Σαίξπηρ ωφελούν περισσότερο τον εγκέφαλό τους σε σχέση με βιβλία αυτο-βοήθειας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε εθελοντές που διάβαζαν λογοτεχνικα βιβλια του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ποιήματα του Τ.Σ. Έλιοτ κι άλλων γνωστών λογοτεχνών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο απαιτητικά ήταν τα αναγνώσματα, τόσο πιο έντονη ήταν η ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι στην αναζωογόνησή του, στην τόνωση της προσοχής των αναγνωστών και στην καλλιέργεια της ικανότητας στοχασμού (μιας μάλλον ξεχασμένης ιδιότητας στη γρήγορη ηλεκτρονική εποχή μας).

Σε σχέση με τις θετικές συνέπειες των βιβλίων για τον εγκέφαλο, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι το διάβασμα έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας πρόληψης της άνοιας.

Βιβλία : 7 λόγοι για να διαβάζετε περισσότερα

Βιβλία και παιδιά

Το διάβασμα είναι σημαντικό για τον ψυχισμό των παιδιών.

Τα παιδιά δεν μπορούν να μάθουν την αγάπη για τα βιβλία παρά μόνο αν τους καλλιεργηθεί από τους γονείς τους.

Άλλη μια έρευνα που καταδεικνύει την αξία του διαβάσματος αφορά τα παιδιά και μας λέει ότι η ύπαρξη βιβλιοθήκης στο σπίτι ανεβάζει το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών και μπορεί να τους προσφέρει εφόδια γνώσης, ιδιαίτερα χρήσιμης για το μέλλον τους.


Βιβλίο και ενσυναίσθηση

Τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα ενισχύουν την ικανότητά μας να ταυτιζόμαστε και να κατανοούμε καλύτερα τους άλλους δείχνει σούπερ ενδιαφέρουσα σχετική έρευνα.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτό το εντυπωσιακό συμπέρασμα υποβάλλοντας σε μια σειρά ψυχολογικά τεστ χίλιους εθελοντές-αναγνώστες, οι οποίοι είχαν διαβάσει είτε ένα αξιόλογο μυθιστόρημα, ένα δοκίμιο είτε ένα ανάγνωσμα μαζικής λογοτεχνίας.

Οι αναγνώστες που είχαν διαβάσει αξιόλογα λογοτεχνικά βιβλία είχαν καλύτερες επιδόσεις στα σχετικά τεστ και επιπλέον επιδείκνυαν μεγαλύτερη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Η έρευνα αυτή φέρνει στο νου την απαξία που επιδεικνύουν πολλοί συνάνθρωποι μας και μάλιστα ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου στο διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, με αναφορές σε “χαμένο χρόνο”, “δεν χρησιμεύει σε κάτι”, “τι σου προσφέρει” και άλλα παρεμφερή σχόλια. Επιδεικνύουν δε οι άνθρωποι αυτοί μια εμμονική προσήλωση στο διάβασμα αποκλειστικά και μόνο αναγνωσμάτων σχετικών με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.


Ορισμένα ρητά για το βιβλιο

Αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι έξυπνα, διαβάστε τους παραμύθια. Αν θέλετε να είναι πιο έξυπνα, διαβάστε τους περισσότερα παραμύθια. Albert Einstein

Όταν κάθε τι άλλο αποτύχει, άστα και πήγαινε στη βιβλιοθήκη. Stephen King

Όταν διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, δεν ξεφεύγεις από τη ζωή, βυθίζεσαι βαθύτερα σε αυτή. Μπορεί να υπάρχει μια επιφανειακή απόδραση – σε διαφορετικές χώρες, ήθη, μοτίβα ομιλίας – αλλά αυτό που κάνεις ουσιαστικά είναι να κατανοήσεις καλύτερα τις λεπτότητες της ζωής, τα παράδοξα, τις χαρές, τους πόνους και τις αλήθειες. Η ανάγνωση και η ζωή δεν είναι ξεχωριστές αλλά συμβιωτικές. Julian Barnes

βιβλία

Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Ζητήστε ραντεβού