Skip to content

Ινομυαλγία

Τι είναι η ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο, δηλαδή ένα σύνολο συμπτωμάτων, με κυριότερο αυτό του διάχυτου πόνου σε πολλαπλά σημεία του σώματος που συσχετίζεται ισχυρά με ψυχολογικές και ψυχικές διαταραχές.

Ο πόνος αυτός διάγει χρόνια πορεία και προκαλεί έντονη δυσφορία στο άτομο, ενώ πολύ συχνά είναι αίτιο μείωσης της λειτουργικότητάς του. Υπολογίζεται ότι μπορεί να προσβάλλει 2-8% του πληθυσμού (αμερικανικού απ’ όπου και οι μελέτες) με έμφαση στο γυναικείο φύλο σε αναλογία περίπου 8:1.

Πόνοι στην ινομυαλγία

Κάποια χαρακτηριστικά του πόνου της ινομυαλγίας είναι ότι δύναται να αλλάζει επίκεντρο στο σώμα (μεταναστευτικός) π.χ. ο πόνος στη μέση μπορεί να ακολουθείται από πόνο στα πλευρά ή πονοκέφαλο κ.λ.π. Μπορεί να αλλάζει με τη στάση του σώματος π.χ. όταν ξαπλώνουμε και μπορεί να επιδεινώνεται υπό τις παρακάτω συνθήκες :

 • πρωινές ώρες
 • ψύχος / υγρασία
 • μη αναζωογονητικό ύπνο
 • σωματική / ψυχική καταπόνηση
 • έντονη σωματική άσκηση
 • σωματική αδράνεια
 • άγχος / στρες
ινομυαλγια σημεια ευαισθησιας

Ινομυαλγία συμπτώματα

 • Δυσκαμψία
 • Αιμωδίες – μουδιάσματα – τσιμπήματα
 • Ψυχογενής ζάλη – ψυχογενής ίλιγγος
 • Υπερβολική κόπωση από καθημερινές δραστηριότητες που ενίοτε προεξάρχει τόσο ώστε να έχουμε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
 • Διαταραχή ύπνου με συνηθέστερες τις ανωμαλίες στο λεγόμενο βαθύ ύπνο (slow wave sleep, SWS), που έχει αναζωογονητικό ρόλο
 • Ευερέθιστο έντερο, στομαχικό άλγος
 • Πονοκέφαλος, κεφαλαλγία τάσεως, ημικρανίες
 • Ξηροστομία
 • Ξηροδερμία
 • Ρινίτιδα
 • Δυσκαταποσία
 • Συχνοουρία, δυσουρία, αυξημένη έπειξη για ούρηση
 • Δυσμηνόρροια, προεμμηνορυσιακή επιδείνωση συμπτωμάτων

Παράλληλα μια χαρακτηριστική πλευρά του συνδρόμου είναι η λεγόμενη “fibrofog” που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «ινομίχλη». Ονομάστηκε έτσι για να περιγράψει τη διαταραχή στις γνωστικές λειτουργίες που συνοδεύει την ινομυαλγία όπως τις δυσκολίες συγκέντρωσης, την υποκειμενική αίσθηση απώλειας της ενεργού μνήμης, τη δυσκολία έκφρασης και ανεύρεσης της κατάλληλης λέξης, τη δυσχέρεια διαμόρφωσης σχεδίων κ.α.

ινομυαλγία

Συννοσηρότητα ινομυαλγίας

Η συχνή συνύπαρξη της ινομυαλγίας με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές είναι διαπιστωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία της κατάθλιψης ή της όποιας υποκείμενης διαταραχής προσφέρει ως και πλήρη αντιμετώπιση των ινομυαλγικών συμπτωμάτων. Βέβαια συμβαίνει και να υπάρχει η ινομυαλγία αυτούσια χωρίς συννοσηρότητα. Κοινό φαινόμενο πάντως είναι η αθρόα χρήση υπηρεσιών υγείας και διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η ινομυαλγία θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια σωματόμορφη διαταραχή με την έννοια ότι μιλάμε για εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων ως το προεξάρχον κριτήριο. Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται σύνδρομο ανήσυχων ποδιών στο πλαίσιο του ινομυαλγικού συνδρόμου. Γενικά η συσχέτιση της ινομυαλγίας με διαταραχή του ύπνου και της αρχιτεκτονικής του είναι επίσης διαπιστωμένη. Τέλος δεν είναι ασυνήθιστη η συννοσηρότητα και με άλλες ιατρικές παθήσεις όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.

Τα παραπάνω συμβάλλουν συχνά σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση της λειτουργικότητας, που φτάνουμε να μιλάμε για αναπηρία. Σχετικές μαρτυρίες μπορείτε να δείτε σε κάποια σχόλια στο τέλος του άρθρου. Βέβαια η ινομυαλγία δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως πάθηση που να δίνει ποσοστό αναπηρίας και επίδομα αναπηρικής σύνταξης προς το παρόν.


Αίτια ινομυαλγίας

 • Αν και απέχουμε αρκετά ακόμη για να έχουμε πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα για τα αίτια της ινομυαλγίας, φαίνεται επί του παρόντος ότι η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση είναι πολυδιάστατη, λαμβάνοντας δηλαδή υπ’ όψιν και τις βιολογικές και τις ψυχολογικές παραμέτρους.

Βιολογία ινομυαλγίας

Όσον αφορά την παθογένεια της ινομυαλγίας υπάρχουν διάφορες επικρατούσες θεωρίες με την έρευνα να είναι πάντα εν’ εξελίξει. Η βασική νευροβιολογική θεωρία που εμπλέκεται μάλιστα και γενικά σε διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων με επίκεντρο τον πόνο είναι η λεγόμενη «κεντρική και περιφερική ευαισθητοποίηση». Θέλοντας να την εξηγήσουμε με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κεντρική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με ερεθίσματα πόνου χαμηλής έντασης τα οποία μέσω αλλαγών στις νευροδιαβιβαστικές οδούς του νωτιαίου μυελού, καταλήγουν σε αυξημένο αλγαισθητικό σήμα στον εγκέφαλο.

Παράλληλα η περιφερική ευαισθητοποίηση έχει να κάνει με μείωση στον ουδό (όριο) του σήματος που πιάνουν οι υποδοχείς του άλγους στο δέρμα, στους μύες και στις αρθρώσεις. Συνήθως οι δύο αυτοί μηχανισμοί αλληλοεπηρεάζονται και πυροδοτούνται από επαναλαμβανόμενη τοπική ιστική βλάβη ή/και μυική τάση λόγω φλεγμονής ή τραυματισμών, από παρατεταμένη αδράνεια, καθώς και από έντονο στρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπεραλγησία (μικρό ερέθισμα → μεγάλος πόνος) ή ακόμα και η αλλοδυνία (πόνος από μη αλγογόνο ερέθισμα). Επίσης ταυτόχρονα μπορεί να μεταβάλλεται και η ευαισθησία των υποδοχέων σε άλλα ερεθίσματα όπως χημικά, οσμής, ήχου, θερμοκρασίας κ.α.


Ινομυαλγία κληρονομικότητα

Σε γενετικό επίπεδο η ινομυαλγία θεωρείται ως το αποτέλεσμα συνδυασμού γονιδίων που κωδικοποιούν παράγοντες στα βιοχημικά μονοπάτια του μεταβολισμού των μονοαμινών, δηλαδή της σεροτονίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Τα γονίδια αυτά ΔΕΝ είναι ειδικά μόνο για την ινομυαλγία, αλλά αντίστοιχοι πολυμορφισμοί εμπλέκονται στην κατάθλιψη και τις διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων. Επιπλέον έχει επισημανθεί οικογενειακή κληρονομικότητα στη νόσο.


Ψυχολογία ινομυαλγίας

 • Σε ψυχολογικό επίπεδο υπάρχει η θεώρηση για τα συναισθήματα που δεν εκφράστηκαν ποτέ και ακόμη δεν επιτρέπεται να εκφράζονται για να μη βιωθεί συνειδητά η ισχυρή ψυχική δυσφορία. Το σώμα αποτελεί μια διέξοδο εκτόνωσης για τα συναισθήματα.
 • Συχνά η έκφραση ισχυρών συναισθημάτων μπορεί να έχει υψηλό ρίσκο για ζωτικές σχέσεις του ατόμου. Για παράδειγμα ο έντονος και χρόνιος θυμός που μπορεί να νιώθει κάποιος/α για τους γονείς του μπορεί να προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις αν εκφραστεί, ρήξη που το άτομο δεν είναι έτοιμο να διαχειριστεί. Εφόσον το άτομο συνειδητά ή κυρίως ασυνείδητα αισθάνεται έτσι, θα προσπαθεί να απωθήσει το θυμό του.

Άλλες ψυχολογικές διαστάσεις είναι η αντιμετώπιση του πόνου αφενώς και η νοηματοδότηση του αφετέρου. Μεταξύ διαφόρων τρόπων ψυχολογικής αντιμετώπισης του πόνου όπως η αποφυγή, η αγνόηση, η επανερμηνεία κ.α. η καταστροφοποίηση είναι αυτή που διαιωνίζει περισσότερο το πρόβλημα.


Διάγνωση ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία θεωρείται επί του παρόντος ρευματικό νόσημα με υψηλή συχνότητα και έτσι οι ασθενείς κατευθύνονται αρχικά στην ειδικότητα του ρευματολόγου που κάνει συνήθως την αρχική διάγνωση. Η κλινική εξέταση με τα σημεία ευαισθησίας στον πόνο είναι το βασικό διαγνωστικό εργαλείο. Όμως δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που να δείχνουν ινομυαλγία. Συνήθως οι αιματολογικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές και χρειάζεται να γίνουν προς αποκλεισμό άλλων ρευματικών ή μη παθήσεων.

Λόγω των παραπάνω ως και 75% των περιπτώσεων ινομυαλγίας παραμένουν σήμερα αδιάγνωστες.

Από αυτό το σημείο και μετά δε χρειάζεται να ταλαιπωρείται ο ασθενής με περαιτέρω εξετάσεις. Συχνά η καλύτερη λύση για την ινομυαλγία είναι η παραπομπή σε ψυχίατρο, ειδικότητα με τη μεγαλύτερη αρμοδιότητα να διαχειριστεί τη φαρμακευτική αγωγή που όπως φαίνεται παρακάτω απαρτίζεται από ψυχιατρικά φάρμακα.

Το δυσλειτουργικό impact της νόσου στον πληθυσμό είναι υποτιμημένο. Η ποιότητα ζωής και η εργασιακή λειτουργικότητα των ασθενών επηρεάζεται έντονα. Αν το εξετάσει κανείς και από την οικονομική σκοπιά, όπως είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητο ότι πολλά ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί λόγω της αποφυγής άσκοπης διενέργειας εξετάσεων, λήψης φαρμάκων ακόμη και επεμβάσεων για σωματικά συμπτώματα που τελικά δεν ανευρίσκεται “παθολογική” αιτία.

Συχνά η ανάγκη για ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική βοήθεια υποτιμάται. Αντί η απόδοση της νόσου σε ψυχολογικούς παράγοντες να οδηγήσει σε κατάλληλη παραπομπή, ο ασθενής αποχωρεί με το αίσθημα της ντροπής για τα συμπτώματα που τελικά “είναι στο μυαλό του” ή “δεν υπάρχουν”.

Ο κόσμος όπως αναμένεται όχι μόνο δε γνωρίζει τι βοηθάει την ινομυαλγια, αλλά και η ανταπόκρισή του επηρεάζεται αν του πούνε ότι τα σωματικά του συμπτώματα είναι “ψυχολογικά” ή ψυχοσωματικής προέλευσης. Ψυχικοί παράγοντες εκδηλώνονται στο σώμα και επηρεάζουν το σώμα, μια γνώση υπαρκτή από την αρχαιότητα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια κατάσταση με παραπλήσια με την ινομυαλγια παθολογία.


ινομυαλγία πόνος

Ινομυαλγία θεραπεία

Η νευροδιαβίβαση του πόνου είναι σεροτονινεργική, νοραδρενεργική και ντοπαμινεργική. Αυτός είναι ο λόγος που τα σχετικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα που επηρεάζουν θετικά τη σεροτονίνη, τη νοραδρεναλίνη και την ντοπαμίνη έχουν ευνοϊκή επίδραση σε ποσοστό ασθενών με διαταραχές πόνου και στην αντιμετώπιση της ινομυαλγίας. Υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχουν οι SNRIs όπως η ντουλοξετίνη (cymbalta) και η βενλαφαξίνη (effexor).

Ακόμη τα περισσότερα σταθεροποιητικά (αντιεπιληπτικά) φάρμακα έχουν ευεργετική επίδραση στον πόνο λόγω της δράσης τους στα τασεοελεγχόμενα κανάλια νατρίου & ασβεστίου των νευρώνων. Για παράδειγμα η πρεγκαμπαλίνη (lyrica) και η γκαμπαπεντίνη (neurontin) με δράση στα προαναφερόμενα α2δ κανάλια χρησιμοποιούνται ευρύτατα με συνήθως καλή αποτελεσματικότητα σε υψηλές δόσεις στην ινομυαλγία.

Τέλος ενίοτε κάποια αντιφλεγμονώδη και άλλα βαρύτερα αναλγητικά χρησιμοποιούνται με ποικίλα αποτελέσματα, δε θεωρούνται όμως πρώτης γραμμής θεραπεία.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) εφαρμόζεται με υπαρκτά ποσοστά επιτυχίας και στην ινομυαλγία. Ο πόνος είναι ένα σωματικό σύμπτωμα πάνω στο οποίο «οικοδομούνται» μια σειρά από συναισθήματα, όπως το άγχος και ο θυμός, καθώς και πολλαπλές αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις. Υπάρχει μια μαθησιακή διάσταση στη στάση απέναντι στο χρόνιο πόνο. Ο τρόπος που ερμηνεύεται ο πόνος καθώς και οι διάφορες συμπεριφορές αποφυγής που προκαλεί αποτελούν στόχους της CBT.

Η αναγνώριση φανερών ή αφανών συναισθημάτων θυμού, αγανάκτησης, οργής και η προτροπή για μια υγιή έκφρασή τους θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά σε βάθος χρόνου. Ο θυμός μπορεί να απευθύνεται είτε προς άλλους είτε προς τον εαυτό. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, που όλη τους τη ζωή έχουν “μάθει” να μην εκφράζουν το θυμό τους για διάφορες καταστάσεις ασχέτως αν οι ίδιες καταπιέζονται, είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν διαφορετικά. Υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις σχετικές με την αίσθηση ασφάλειας και του ανήκειν που έχουν συνδεθεί με μια χρόνια παραμέληση των προσωπικών επιθυμιών και συναισθημάτων.

Παράλληλα σε ορισμένους ασθενείς βοηθούν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης όπως η προοδευτική μυική χαλάρωση (progressive muscle relaxation, PMR), η νοερή αναπαράσταση και η εκπαίδευση στη διαφραγματική αναπνοή.

Δε θα πρέπει να αγνοηθεί τέλος η θετική συμβολή της φυσικής άσκησης στην ινομυαλγία, σε συνδυασμό φυσικά με τις υπόλοιπες θεραπευτικές προσεγγίσεις.


rTMS θεραπεία για την ινομυαλγία

Επί του παρόντος, μόνο 25% έως 40% μείωση του πόνου επιτυγχάνεται από φάρμακα και σημαντική ανακούφιση εμφανίζεται μόνο στο 40% έως 60%, εν μέρει λόγω των περιορισμών στη δοσολογία που επιβάλλουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά και ελλιπούς αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Τελευταία νέα θεραπευτική προσέγγιση για την ινομυαλγία αποτελεί το rTMS (Επαναληπτικός Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός). Πρόκειται για μη επεμβατική μη φαρμακευτική μέθοδο που αξιοποιεί μαγνητικό πεδίο για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας τόσο όσον αφορά τον πόνο, όσο και της συναισθηματικής σφαίρας. Το rTMS καθιερώνεται σταδιακά στη θεραπεία της κατάθλιψης και πλέον υπάρχει ευρύ ερευνητικό έργο και για την ινομυαλγία. Είναι μια ασφαλής μέθοδος που χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να εφαρμοστεί ως εναλλακτική λύση.


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

37 thoughts on “Ινομυαλγία”

 1. Καλησπέρα. Δεν μπορώ προφανώς να εισηγηθώ κάτι για εσάς χωρίς να είστε ασθενής μου. Τα cymbalta χρησιμοποιούνται συχνά στην ινομυαλγία. Η μακροπρόθεσμη ψυχοθεραπεία συνδυαστικά επίσης μπορεί να βοηθήσει. Σας εύχομαι τη μέγιστη βελτίωση.

 2. charoula demetriadou

  Kαλημέρα γιατρέ έχω διαγνωστεί με ινομυαλγία απο ρευματολόγο μετά που έχω κάνει επισκέψεις σε πολλους γιατρούς για του διάφορους πόνους που έχω στο σώμα. Δέν ξέρω αν μου έχει προκληθεί από χρόνια καταπιεσμένα συναισθήματα και θυμό όμως τώρα δυστυχώς το σώμα που με πονάει παντού και συνεχώς. Είμαι ευτυχισμένη μια μέρα να ξυπνήσω και να μην πονάω. Ο γιατρός μου έχει χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή με φάρμακα σιμπάλτα θα πάω σήμερα να τα πάρω απο το φαρμακείο τα οποία όπως μου είπε έχουν και τις δικές τους παρενέργειες. Εσείς τα συστήνετε ή εισηγείστε κάποιο αλλο φάρμακο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων Χαρούλα Δημητριάδου.

 3. Καλησπέρα. Για να μπορέσω να βοηθήσω πρέπει να σας δω από κοντά, αυτά που γράφετε εδώ δεν αρκούν, ευχαριστώ.

 4. Παρασκευή

  Καλησπέρα γιατρέ είμαι 28 χρόνον και εδώ κ ένα χρόνο τρέχω από γιατρό σε γιατρό πονάω στην ομοπλατη κ μπροστά στην αριστερή μεριά έχω πάει κ σε ψυχίατρο που έδωσε χαποια τα πιρα ένα μηση μήνα κ τα άφησα τι πρέπει να κάνω έχω κ δυσκοκιλη στον αυχένα

 5. Καλησπέρα. Συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο γενικά για την ηλικία αυτή. Τα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα όπως η πρεγκαμπαλίνη λειτουργούν συνήθως ευνοικα στη νευροβιολογία του πονου της ινομυαλγιας. Ευχαριστω

 6. Καλησπέρα, έχω την κόρη μου που είναι 15 χρόνων με όλα σχεδόν τα συμπτώματα της ινομυαλγιας. Πονάει παντού, δεν κοιμάται καλά, έχει ναυτίες, έχει πόνους σχεδόν σε όλα τα σημεία της ινομυαλγιας κσι ήδη κάποιοι γιατροί την έχουν αναφέρει αλλά περιμένουνε να βγουν όλες οι αιματολογικές. Η μαγνητική στο κεφάλι δεν έδειξε κάτι άλλο, ούτε και οι μέχρι τώρα εξετάσεις από διαφορες ειδικότητες. Η πσιδορευματολογος μας είπε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να είναι ινομυαλγια αλλά ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιο φάρμακο γιατί τα μόνα που πιάνουν και μειώνουν τα συμπτώματα είναι αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά. Από αναλγητικά δεν την πιάνει κανένα μέχρι τώρα. Χθες δοκιμάσαμε το lonarid N κατόπιν υποδειξεως της γιατρού αλλά δυστυχώς ούτε αυτό δουλεύει. Το παιδί υποφέρει κι εγώ είμαι σε απόγνωση που δεν μπορώ να την βοηθήσω, οριακά πηγαίνει στο σχολείο για να μην κάνει απουσίες. Άρχισε ψυχοθεραπεία γιατί όπως αναφέρατε κσι στο άρθρο σας στη δίκη μας περίπτωση συνυπάρχει με αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη αλλά τίποτα δεν βοηθάει στην μείωση του πόνου. Θα χαρώ αν έχετε κάτι να μου προτείνετε πέρα από τα γνωστά (άσκηση, διατροφή, ξεκούραση κλπ)

 7. Καλησπέρα. Έτσι όπως το περιγράφετε δε φαίνεται να συμβαδίζει με την τυπική περιγραφή των πόνων στην ινομυαλγία. Η πιθανότητα βέβαια ενός άτυπου πόνου ψυχογενούς αιτιολογίας είναι υπαρκτή. Όπως πάντα, μια εκ του σύνεγγυς αξιολόγηση θα ήταν πιο αξιόπιστη.

 8. Γειά σας γιατρέ. Πονάω εδώ και κάποιους μήνες ψηλά στο θώρακα όπως δείχνει στο σχεδιάγραμμα. Νιώθω ένα σφίξιμο και μερικές φορές μουδιαζει σε όλη την αριστερή πλευρά του θώρακα. Λίγους μήνες πριν αρχίσει αυτός ο πόνος στο θώρακα ένιωθα ακριβώς το ίδιο στην αριστερή πλευρά του λαιμού, όπου νιώθω τώρα λες και ο πόνος κατέβηκε στο θώρακα. Έχω κάνει απεικονιστικες εξετάσεις υπέρηχο για θυροειδη και μαλακα μόρια τριπλεξ καρδιάς και μαγνητική θώρακα και δεν βρέθηκε κάτι. Θεωρείται ότι μπορεί να είναι ινομυαλγια ή επειδή είναι μεμονωμένος ο πόνος και δεν συνδυάζεται με κάτι άλλο δεν είναι? Επίσης υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι παθολογικο και να μην φαίνεται στις απειξονιστικες εξετάσεις?

 9. Πιθανώς όχι, συνήθως όχι. Κάθε περίπτωση όμως διαφέρει, η κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη.

  Update 2021: Η θεραπεία rTMS έχει καλές μελέτες ως μια πιθανή λύση για την ινομυαλγία & θα μπορούσε να δοκιμάζεται σε ανθρώπους που δεν έχουν δει αποτελέσματα με τις υπάρχουσες θεραπείες.

 10. ΒΑΣΙΛΙΚΗ

  Είμαι 30 ετών και πρόσφατα μου είπαν ότι πάσχω από ινομυαλγία. Οι πόνοι είναι καθημερινοί σε διάφορα σημεία του σώματος και ιδιαίτερα στα πλευρά και κάτω από τις κλείδες.Παίρνω το lyrica 75mg ,αλλά ο πόνος συνεχίζεται με μικρότερη ένταση.΄Εχω πάρα πολύ άγχος και πλέον έχω γίνει αρρωστοφοβική, εξαιτίας των χρόνιων πόνων.Το LYRICA μόνο του αρκεί για την πάθηση μου?

 11. Καλημέρα
  Πιθανότατα υπεραπασχολείστε με τον πόνο αυτόν ανά διαστήματα άγχους. Προσοχή, δεν αμφισβητείται ότι ο πόνος υπάρχει. Ένας μεμονωμένος πόνος δε θεωρείται ινομυαλγία, δεν παύει όμως να μοιάζει με ψυχολογική ενίσχυση έτσι όπως το περιγράφετε.

 12. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ

  Καλησπέρα γιατρέ.Ποναω εδώ και πολλά χρόνια σε ένα σημείο στην πλατη όπως το βλέπω στην ανώτερα φωτό που δείχνει την ινομυαλγια.Στους τραπεζοειδής αριστερά στο ίδιο σημείο ακριβως.Εχω πάει σε ορθοπεδικό,σε παθολόγο,και πιο πρόσφατα σε νευρολόγο με εξέτασαν και μου είπαν δεν έχω κάτι.Επειδη όμως ένας πόνος είναι πόνος και δεν ειναη στο μυαλό εγώ έχω τα εξής συμπτώματα:Σε αυτό το σημείο Ανα τακτά χρονικά διαστήματα ας πούμε μια φορά την εβδομαδα και κάποιες περιόδους που είμαι πιο αγχωμένος το νιώθω κάθε μέρα,με πιάνει σφίξιμο σε αυτό το σημείο και το νιώθω σαν κάψιμο κάποιες φορές .Πιο πολύ με πιάνει τις βραδινές ώρες όταν ξαπλώνω ,και μέχρι να κοιμηθώ περνανε δυο και τρεις ώρες κάποιες φορές .Πασχω και από πονοκεφάλους κάποιες στιγμές ,και νιώθω μια ξηροδερμία πόδια και μια ανησυχία γενικότερα και με πιάνει πιο πολύ σε περιόδους άγχους .Πιστευεις ότι πάσχω από αυτή την ασθένεια;Σε τι γιατρο Πρέπει να πάω Μα το ψάξω ;Ίσως μια μαγνητική μπορεί Μα βοηθησει μήπως και είναι κάτι άλλο;

 13. Μερικές φορές κάποιες διαταραχές είναι πιο δύσκολες στη διαχείρισή τους. Αυτά που γράψατε στην προτελευταία πρόταση πάντως δεν αρκούν σίγουρα. Δεν έχετε να χάσετε κάτι αν το παλέψετε κι άλλο.

 14. Αντα Θανου

  Πασχω απο ινομυλαγια και με εχει χτυπησει παντου….
  Τρελοι μυικοι πονοι , περιστροφικος ιλιγγος,ορθστατικη υποταση,τυμπανισμο εντερου,απωλεια μνημης, απωλεια καταλληλης λεξης στημ εκφραση,πριξιμο χεριων, μειωση ακοης, βαρεια υποτροπιαουσα καταθλιψη…τι αλλο να πω….. τα παντα….
  Οι γιατροι απλα λεφτα….
  θεραπεια….. ηλιος θαλασσα D3 μπανια αεροβια ασκηση διατροφη τοξινων και μακρυα απο τοξικους ανθρωπους…..
  απλα μαθαινεις να ζεις με αυτο……

 15. Είναι σαφές οτι η ειδικότητα που έχει πολλές πιθανότητες να σας βοηθήσει αισθητά είναι η ψυχιατρική.. Υπάρχει αλληλεπίδραση ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων.

 16. Είναι σαν τα έχω γράψει εγώ αυτά Άλεξ.Πες μου αν θες πως είσαι ,βρήκες καποια άκρη?Είμαι στην ίδια κατασταση, αλλά πολλά χρόνια…καταλαβαίνεις, ταλαιπωρούμε και ταλαιπωρώ και τους δικούς μου ανθρώπους.Θα περιμένω απάντησή σου!

 17. Είμαι 51 ετών και έχω όλα αυτά τα συμπτώματα που περιγράφετε απο 18 χρονών περιπου…μετά από ένα ατύχημα που είχα στα16 την ώρα της γυμναστικής στο σχολείο ΄((είχα κανει κάταγμα στον κόκκυγα,το οποιο βρήκα πριν μερικά χρόνια, όταν λόγο μεγάλης κούρασης είχα αρχίσει να πονάω πολύ στους γοφους δεν μπορούσα να καθίσω,σαν να ήταν σκληρά όλα τα καθίσματα ένιωθα)) και αφου ειχαν περασει 2-3 μήνες πιαστηκε το δεξί μου πόδι ενώ περπατουσα….πονούσα πολύ για μερες έμεινα στο κρεβάτι , ο γιατρος είχε πει θλαση.απο κει και μετα ειχα συνεχως ενοχλήσεις στο ποδι αυτο , και γενικότερα σε όλη την δεξιά πλευρα του σώματός μου ημικρανίες κτλ… τα τελευταία περίπου 15-20 χρόνια οι ενοχλήσεις είναι όλες στην αριστερη πλευρά του σώματός μου.Πριν ενάμισυ χρόνο έκανα μαγνητική αυχένα, καθαρή, αν και ένας ορθοπαιδικός που την είδε μου ειπε πως υπάρχει μια πολυ μικρη κήλη αριστερά μάλλον στο 4ο σπόνδυλο,και εκανα φυσιοθεραπειες…είναι αλήθεια ότι με βοήθησαν , τουλάχιστον έπαψα να πονάω στον ύπνο…μαγνητική εγκεφάλου, γιατι παρατηρουσα ότι οταν μ’επιανε πονοκέφαλος, ημικρανια, είχα και μια αδυναμία μια κούραση και πόνους σε χερι και πόδι αριστερα σύμφωνα με τη γνωμάτευση,, εξέταση χωρίς παθολογία. Αξονική στη μέση η οποία εδειξε, 2 κήλες στον 4ο και 5ο σπόνδυλο,..Οι γιατρόι που έχω επισκεφτεί, νευρολόγοι 2, ο παθολόγος που με ξέρει απο παιδί, ρευματολογικές εξετάσεις έκανα πέρσυ τον δεκεμβριο, καθαρές, θυρεοειδη έχω κάνει,αίματος καλές ΄βρέθηκε όμως ένα οζάκι το οποίο παρακαλουθώ είναι όπως το βρήκαμε,αντισωμάτων δεν έχω κάνει μου λέει ο παθολόγος μου ότι δεν χρειάζεται αφού οι TSH και οι άλλες βγαίνουν καλές,όλοι λοιπόν μου λένε ότι όλα αυτά είναι σωματοποιημένο άγχος και μου δίνουν αντικαταθλιπτικά τα οποία πήρα πριν 4 χρόνια για 1μιση-2 μηνες και τα σταματησα… Αυτό που με ανησυχει και με τρομάζει περισσοτερο είναι ο θωρακικός πόνος, που πότε μου λένε ότι είναι απο άγχος, πότε απο το ευερεθιστο, πότε απο το στομαχι, σε καρδιολόγο έχω κάνει έλεγχο υπερηχο και ενώ πονούσα δεν βρήκε κάτι.Τελευταία έχει γίνει πιο δυνατός και με πιάνει με το αερα, το κρύο, πολλές φορές νίωθω σαν να είμαι γυμνή στον αέρα κι ας είμαι καλά ντυμένη.Κανένας δεν μου έχει μιλησει για ινομυαλγία μόνη μου ξάχνοντας στο διαδύκτιο είδα πως τα συμπτώματά μου ταιρίαζουν απολυτα.Τι πρέπει να κάνω κατά τη γνώμη σας που ν’απευθυνθώ… σας παρακαλώ απαντήστε μου, έχουν περάσει απο το μυαλό μου τα χειρότερα …τόσα χρόνια υποφέρω…

 18. Ενόχληση στα δάχτυλα χεριών ποδιών μπορεί να είναι απο ινομυαλγία?

 19. Rodica Misseri

  οπωσδηποτε πρεπει να σας δει γιατρος, εγω παιρνω cymbalta και ειμαι καλα αλλα ειναι καλυτερα να κανετε και γιογκα, δοκιμαστε το, μετα απο καποιες ωρες γιογκα να ειστε καλυτερα και να σας φευγουν οι πονοι

 20. Ισμήνη Γκούτα

  Αγαπητή Βάσια,
  και λέω αγαπητή γιατί ξέρω ακριβώς τι περνάς, ψάξ’ το ΠΟΛΥ στο ίντερνετ. π.χ. έμαθα απ΄το ίντερνετ ότι η βιταμίνη D μειώνει δραστικά τους πόνους. Κάθε μέρα κάθομαι περίπου μία ώρα κάτω από τον ήλιο (χωρίς γυαλιά ηλίου) και έχω δει μεγάλη διαφορά- ας αφήσουμε τα χαπάκια για τους Σουηδούς.
  Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς χαχα. Ισμήνη Γκούτα.

 21. Αυτό που ρωτάτε είναι υποκειμενικό και σχετικό για κάθε άνθρωπο. Πρέπει να υπάρχει αίσθημα πόνου.

 22. Ginete na zeis kanonika me auth thn arostia? Exo akousi oti merikoi den boroun oute na plithoun monoi tous….

 23. Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων από διάφορα συστήματα που περιγράφετε δίνει μια ισχυρή κατεύθυνση. Χρειάζεται βέβαια αναλυτική προσεκτική αξιολόγηση του ιστορικού σας.

 24. Πως θα ξέρω εάν έχω ινομυαλγια η εάν ειμαι απλα άτυχη και έχω πολυ ευαίσθητους μύες/τένοντες και γενικότερα ευαίσθητο σώμα;

 25. Σας καταλαβαίνω. Η θετική πλευρά σε όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα που έχετε περάσει είναι οτι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και μετά από χρόνια μπορείτε να ελπίζετε οτι θα νιώσετε πολύ καλύτερα.

 26. Από το 2012 πηγαίνω από τον έναν ορθοπεδικό στον άλλο και το μόνο που ακούω κάθε φορά είναι η φράση “δεν υπάρχει λόγος να πονάτε μήπως υπερβάλλετε;” Είμαι 28 χρονών και για κοπέλα έκανα σωματικά δύσκολες δουλειές με αποτέλεσμα να έχω διάφορους πόνους και σύμφωνα με τους γιατρούς “τενοντίτιδες”. Από το 2014 όμως έχω σταματήσει τη δουλειά αυτή αλλά συνεχίζω να πονάω. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι είναι τυχαίο να έχω “τενοντίτιδα” στα χέρια( καρπό και αγκώνα ΚΑΙ ώμους), “τενοντίτιδα” στους γοφούς, να έχω “θλάση μυός” στον αυχένα και στη μέση, να πονάνε και τα δυο μου γόνατα στο ίδιο σημείο χωρίς να είναι πόνος στην άρθρωση, να πονάει το σαγόνι μου κοντά στην άρθρωση και από τις δυο πλευρές στο ίδιο σημείο, να πονάνε οι μύες στον λαιμό μου που τραβάνε πίσω στον αυχένα μου χωρίς να υπάρχει λόγος, να έχω μόνιμα βουητό στα αυτιά μου και να έχω “εκρήξεις” θυμού και εκνευρισμού με συγκεκριμένους θορύβους και μια ζάλη ο οποία σύμφωνα με εξετάσεις δεν οφείλετε ούτε στα αυτιά μου, ούτε στον αυχένα μου και ούτε στις ημικρανίες μου… Συν οοοοοολα αυτά να νιώθω πως είμαι τρελή και πως τα βγάζω από το μυαλό μου γιατί κανείς δεν σε παίρνει στα σοβαρά και σε αντιμετωπίζουν σαν ένα ανόητο κοριτσάκι που πονάει με το παραμικρό, να σπάει το στομάχι μου από το άγχος και τα νεύρα κάθε φορά που αλλάζει ο καιρός, η που έβαλα σκούπα στο σπίτι αλλά δεν σφουγγάρισα γιατί νιώθω ξαφνική εξάντληση. Κουράστηκα και βαρέθηκα να μην με παίρνουν στα σοβαρά οι γιατροί. Και τώρα πέφτω σε αυτό το άρθρο και από τη μία μου έρχεται να γελάσω και από την άλλη να κλάψω.

 27. Μένω επαρχία μου είναι λίγο δύσκολο να έλθω Αθηνα δεν υπάρχει άλλος τρόπος;

 28. Δεν μπορεί να δωθεί διάγνωση με αυτές τις πληροφορίες. Χρειάζεται διερεύνηση των πόνων από ορθοπεδικό και αντιμετώπιση της αυπνίας από ψυχιατρο. Αν σχετίζονται μεταξύ τους και αν είναι μέρος του ίδιου συνδρόμου, θα προκύψει μετα από λεπτομερή εξέταση. Ευχαριστώ

 29. Γεια σας.Υποφερω απο χρονιες αϋπνιες και οποτε ειμαι αϋπνη η δεν εχω κοιμηθει καλα εχω
  εντονες μυαλγιες στον αυχενα που αντανακλουν στα ποδια απο την υπερενταση.Μολις κοιμηθω αρκετα ομως περνανε αμεσως και ετσι μονο ανακουφιζομαι.Ταλαιπωρουμαι πολλα χρονια απο αυτους τους πονους Το μαγνησιο και οι εντριβες με ανακουφιζουν καπως αλλα ο υπνος ειναι το μοναδικο φαρμακο .Εχω ινομυαλγια η οχι;

 30. Έχει νόημα να σας δει ρευματολόγος ώστε να διερευνήσει τους πόνους. Αν δε βρεθεί κάποιο οργανικό νόσημα που να σχετίζεται, τότε μάλλον πρόκειται για ινομυαλγία που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ψυχίατρο.

 31. καλημέρα!υποφερω εδω και δυο χρονια, λεω οτι πονανε τα ποδια μου και οι μυς μου και κανείς δεν με παίρνει ιδιαιτερα στα σοβαρα!!Στους γιατρους που πηγαίνω εδω στην Θρακη με περνούν ανωδυνα και πολύ γρηγορα στην επίσκεψη, ο τελευταιος μάλιστα ειχε και την φαεινη ιδεα να μου δωσει και αντικαταθληπτικα χωρις να μου πει τιποτα οταν τον ειπα οτι δεν μπορω να κοιμηθω τα βραδυα λογω ποδιων και μυων(δεν τα πηρα ποτε,εκτος του οτι ο φαρμακοποιος με ειδε καπως)!Ειμαι 50 ετων ιδιαιτερο προβλημα με την υγεία μου δεν ειχα τωρα ποναω και μου λενε δεν εχω κατι εμφανες……τι να κανω η γυναικα?μηπως εχω ινομυαλγια?Δυστυχως λογω αποστασης δεν μπορω να σας επισκεπτώ…..μήπως μπορειται να με βοηθησετε τι να κανω?ευχαριστώ!!

 32. Εαν καποιος εχει πολλα απο τα συμπτωματα απο γιατρο ποιας ειδκοτητας μπορει να ξεκινησει και ποιες παθήσεις πρεπει να αποκλεισουμε αρχικα? Εχω ολα τα συμπτωματα του πονου εδω και χρονια (ειμαι 32 και τα πρωτα συμπτωματα πονου θυμαμαι οτι ξεκινησαν πριν περιπου 10 χρονια και επιδεινωνονται με τον καιρο) αλλα πιστευα πως ειναι φυσιολογικο και πως ολοι ετσι νιωθουν και ειδικα εφοσον οι κοντινοι μου ανθρωποι με λενε απλα γκρινιαρα και τεμπελα. Δεν αντεχω ομως αλλο. Εχουν σπασει τα νευρα μου και ειμαι χαλια ψυχολογικα κυριως απο τον πονο, την κούραση χωρις προφανη λογο, τη μη επαρκη καιροραση οσες ωρες κι αν κοιμηθω και την ελλειψη ενεργειας κατα τη διαρκεια της ημερας. Απο που μπορω να ξεκινησω να ψαχνομαι? Ευχαριστω.

 33. Δεν αρκούν τα cipralex.
  Θα πρέπει να σας δω ενδελεχώς από κοντά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

 34. Υποφέρω από ινομυαλγια ,παίρνω τα Cipralex,αλλά πάλι πονάω πως μπορείτε να με βοηθήσετε;

Απάντηση

Ζητήστε ραντεβού