Skip to content

Βραχεία ψυχωτική διαταραχή

Τι είναι η βραχεία ψυχωτική διαταραχή

Η βραχεία ψυχωτική διαταραχή είναι μια διαταραχή με ψυχωτικά συμπτώματα με σύντομη έναρξη και μικρή διάρκεια την οποία αδρά προσδιορίζουμε σε λιγότερο από μήνα. Μιλώντας για σύντομη έναρξη εννοούμε την εγκατάσταση κάποιας ψυχωτικής συμπτωματολογίας σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων. Η λειτουργικότητα συνήθως επιδεινώνεται για το διάστημα της διαταραχής.

Συμπτώματα βραχείας ψυχωτικής διαταραχής

  • Παραληρητική ιδέα
  • Ψευδαίσθηση
  • Αποδιοργανωμένος λόγος
  • Αποδιοργανωμένη ή κατατονική συμπεριφορά

Είναι ξεκάθαρο ότι για να μιλήσουμε για βραχύ ψυχωτικό επεισόδιο τα συμπτώματα πρέπει να αποδράμουν χωρίς ψυχιατρική παρέμβαση μέσα σε λιγότερο από 30 μέρες. Αν η ύφεση γίνει με φαρμακευτική αγωγή η διάγνωση δεν είναι σίγουρη. Τα επεισόδια μπορεί να εμφανίζονται στο πλαίσιο εμφανών ψυχοπιεστικών παραγόντων ή και όχι. Αν η ψυχωτική συμπτωματολογία εμφανίζεται σε συνδυασμό με συναισθηματικού τύπου συμπτώματα όπως π.χ. κατάθλιψη ή μανία τότε η διάγνωση αλλάζει (π.χ. μείζων κατάθλιψη με ψυχωτικά στοιχεία, διπολική διαταραχή με ψυχωτικά στοιχεία, σχιζοσυναισθηματική διαταραχή κ.α.).

Το ίδιο ισχύει και αν η ψυχωτική συμπτωματολογία συνδέεται με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών (π.χ. κάνναβη, κοκαϊνη, αλκοόλ) ή κάποια άλλη ιατρική κατάσταση (π.χ. κάποια εγκεφαλική βλάβη). Επίσης δεν τίθεται η διάγνωση βραχεία ψυχωτική διαταραχή αν έχει υπάρξει διάγνωση σχιζοφρένειας. Τέλος τα συμπτώματα πρέπει να διαφοροποιούνται από πιθανά πολιτιστικά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς.

Συχνότητα βραχείας ψυχωτικής διαταραχής

Περίπου το 9% των ψυχωτικών διαταραχών κατατάσσεται στις βραχείες ψυχωτικές διαταραχές. Είναι 2 φορές συχνότερη σε γυναίκες απ’ ότι σε άντρες, ενώ η ηλικία ποικίλλει.

Προδιάθεση για σχετικές βραχείες διαταραχές έχουν άνθρωποι με διαταραχή προσωπικότητας (π.χ. παρανοειδής, οριακή, σχιζότυπη), αλλά και πιο μεμονωμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως τάση για παρερμηνείες, έντονη καχυποψία κ.α.). Συχνά τα επεισόδια αυτά αναφέρονται ως «ψυχωτικές εκτροπές».

Πηγή : DSM V (2013)


Σπύρος Καλημέρης Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

Απάντηση

Discover more from Ψυχίατρος Σπύρος Καλημέρης

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Ζητήστε ραντεβού